تلاجن

تو را من چشم در راهم...

استخوان لای زخم، به اتم معنا

يكشنبه, ۴ آبان ۱۳۹۹، ۰۱:۴۲ ب.ظ
نویسنده : مهتاب
تلاش برای حل مسائل تو حوزه‌های مختلف (تو سطوح ملی یا بین‌المللی) با یه دوراهی اولیهٔ سخت مواجه می‌شه. اگر مسائل مختلف رو یک جور زخم بدونیم که یه عاملی مانع بسته شدن و بهبودشه، یک عده انتخاب می‌کنن که مدام پانسمان‌های زخم رو عوض کنن تا عفونت نکنه و یک عدهٔ دیگه انتخاب می‌کنن که علی‌رغم اعتراض و فریاد بیمار، دست ببرن و عاملی که مانع بهبود زخم می‌شه رو دربیارن. گروه دوم ممکنه گاهی (یا خیلی) وقتا، بیش از حد تلخ‌ و بی‌رحم به نظر برسن، ولی لازمه توجه کنیم که بدون شجاعت اونا برای مواجهه با اصل مشکل، تلاش گروه اول به جایی نمی‌رسه، گرچه که البته نیازمند و ممنون تلاش‌هاشون هستیم.


+ اگه موضوع پیچیده است، کافیه به جای «حوزه‌های مختلف»، صرفا حوزهٔ زنان و خانواده رو جایگزین کنید. گروه‌های ترویج سبک زندگی خیلی مفید و بانمک و دوست‌داشتنی‌ان و حضورشون هم لازمه، اما اصل مشکل جای دیگه است و تا وقتی حل نشه، همهٔ تلاش‌ها مثل عوض کردن پانسمان روی زخمه.

+ اصل مشکل کجاست؟ بی‌عدالتی و نابرابری آموزشی و نگاه ضدزن در حوزهٔ معزز علمیه به عنوان مرجع رسمی آموزش علوم دینی.

+ یکی از شخصیت‌های رمان «بیوتن» رضا امیرخانی، یه جایی به شخصیت اصلی می‌گه: «...اما ایراد مال توست داداش... تو هنوز نفهمیده‌ای زنت را برای اتاق خواب می‌خواهی یا اتاق پذیرایی...» [با عرض معذرت بابت کمی تا قسمتی مودبانه نبودن جمله، اما] ایراد اصلی جمهوری اسلامی هم همینه که بالاخره نمی‌دونه از «زن» چی می‌خواد. با یه استدلال درستی می‌گه فضای اباحی‌گری به ضرر زن و شخصیت انسانیشه (که قبول) منتها بعد در ادامه همین زن که اون‌جا کرامتش رو تا اوج افلاک بالا می‌بره تا به نتیجه‌ای که می‌خواد برسه، اگه شرایط برابر تحصیلی بخواد برای تحصیل علوم دینی، دیگه اینا براش لازم نیست و بهتره بره به همسرداریش برسه. فلذا وقتی کرامت زن در حد رعایت حجاب خوبه و بیش‌ترش دیگه بده، یعنی واقعا جمهوری اسلامی نمی‌دونه از «زن» چی می‌خواد و جز «همسری» و «مادری» دیگه شانی براش قائل نیست. [قبل از این که اعتراض کنید عرض کنم که من هنوز انقدر پرت نشدم که «خانه‌داری»، «همسری» یا «مادری» رو بی‌اهمیت بدونم، فقط دارم عرض می‌کنم زن، فقط اینا نیست و باز قبل از این که اعتراض کنید و بگید پس این همه خانم تحصیل‌کرده و فلان و بهمان چین، باید عرض کنم اونا عمدتا محصول دانشگاهن، نه حوزه و اگر به حوزه بود حالاحالاها باید سر این بحث می‌کردیم که اصلا تحصیل زن به صلاحش هست و با زنانگی منافات داره یا نداره و الخ]

+ یه لحظه فکر کنید اگر ما مجبور به پذیرش خانم‌های تحصیل‌کرده و اصولا تحصیل خانم‌ها نشده بودیم، الان چه بحثای فقهی عجیبی در جریان بود. مثلا احتمالا مراجعهٔ مرد بیمار به پزشک زن، ایراد داشت، چون ممکن بود نشونهٔ ولایت خانم به اون آقا تلقی بشه، یا مثلا خانم‌ها عقل و استعداد کافی برای گذروندن دوره‌های تخصصی رو نداشتن احتمالا و فقط حق استفاده از اساتید خانم رو داشتن و الخ. این دقیقا فضاییه که برای تحصیل علوم دینی وجود داره، این دقیقا دلایلیه که برای مخالفت با اجتهاد خانم‌ها وجود داره، این دقیقا استخون لای زخمیه که می‌گم.

+ نمی‌شه که شب و روز بگی حجاب نشونهٔ اینه که خانم‌ها اتفاقا باید تو جامعه حضور داشته باشن و بعد حضور همون خانم باحجاب رو پای درس اساتید آقا، برنتابی. من اصراری ندارم به اختلاط، اتفاقا اونی که از نبود اختلاط، آرامش بیش‌تری داره خود خانومان (نگاه کنید به استقبالشون از فضاهای ویژهٔ خانم‌ها تو جاهای مختلف) منتها وقتی نمی‌تونی بدون اختلاط، شرایط تحصیلی برابر ایجاد کنی و فقط خانم‌ها رو حذف می‌کنی، داری ریشهٔ حرف و استدلال اصلی خودتو می‌زنی. یعنی دقیقا داری مثل مسیحیت قدیم، اصل وجود زن رو دلیل فساد می‌دونی. و کدوم آدم عاقلی تو دنیایی که خانم‌هاش نوبل و فیلدز می‌گیرن، رییس‌جمهور و نخست‌وزیر می‌شن، حاضره به این حرفای تو اعتنا کنه و قبولشون داشته باشه؟

+ حجاب، وجه ظاهری و روبنایی یه نظام فکریه. کما این که بی‌حجابی. و نظام فکریت ایراد داره خواهر/ برادر. حالا هی بیا شب و روز از دلایلی حرف بزن که رفتار خودت نشون می‌ده قبولشون نداری.

سلام

به نظر من یکی از ایرادهای ما در عرصه نظری و البته عملی منحصر کردن نقش زن در مادری و همسری هست و با این نگاه زنی که همسر شد مادر نشد احساس بی کفایتی و بی هویتی میکنه

این موضوع در دختران مجرد هم شدیدتره

 

به ما باید بندگی یاد می‌دادند در هر شرایطی

سلام.

بله، دقیقا. عجیبه که خداوند دقیقا با توجه به همین روحیه‌ای که پیش‌بینی می‌کرده وجود داره، شخصیتی مثل حضرت فاطمهٔ معصومه (علیها‌السلام) رو در بین زنان الگوی دین اسلام قرار داده و بازم حضرات رو حرف خودشونن. من نمی‌دونم دیگه خدا باید چی‌کار می‌کرد که متوجه بشیم، «مادری» و «همسری» با همهٔ جایگاه والایی که دارن، اما همه‌چیز نیستن و زن، فقط اینا نیست.

البته خود خانم‌ها هم تقصیر دارن. اغلب به جای مطالبهٔ درست، یا الکی شرایط غلط رو می‌پذیرن، یا فقط داد و فریاد راه میندازن.

من معمولا کاری به تیکای مثبت و منفی مطالبم ندارم و صرفا گذاشتم که مخاطبا راحت باشن و خودمم یه جمع‌بندی کلی از نوع نگاه مخاطبین داشته باشم، منتها برای این مطلب خاص، بی‌زحمت اگه قراره تیک مخالف بزنید، تشریف بیارید دلایلشم توضیح بدید چون من جدا نمی‌فهمم با چیش مخالفید :)

بیاید حرف بزنیم شاید اصلا من قانع شدم حرفم اشتباهه.

نه واقعا، با کدوم قسمت مطلب مخالفید دقیقا؟ :)

من تازگی فهمیدم حضرت سکینه هم مجرد بودند و ازدواج نکردند.

و چه تعبیر عجیبی هم در روایت در مورد ایشون وجود داره. .

مستغرق فی ذات الله

اصلا نه فقط خانم‌ها، برای آقایون هم همینه. مثلا حضرت مسیح (علی نبینا و آله و علیه‌السلام) هم ازدواج نکردن. من گاهی خیلی جدی فکر می‌کنم این همه اصراری که روی «همسرداری» دارن آقایون [که اونم الحمدلله هروقت می‌گن منظورشون خانوماست، یعنی اصلا انگار آقایون وظیفه‌ای ندارن تو همسرداری :)] برای راحتی و آسایش خودشونه صرفا! بعد حالا میان روایاتی که در باب این موضوع هست رو پررنگ می‌کنن، انگار که کلا و اصلا هیچ توصیه و روایتی مبنی بر وظایف آقایون تو همسرداری وجود نداره. یعنی به خانوما که می‌رسه، همه‌چی واجب و قطعیه (از توجه به نیازهای عاطفی تا زناشویی و الخ) ولی به آقایون که می‌رسه همشون در حد مستحب و توصیه و نصیحته :)

سلام علیکم

 

یک مقدار مصداقی تر و واضح تر صحبت کنید ما هم بفهمیم دقیقا صحبت تون چیه.

سلام علیکم

انصافا از این «مصداقی‌تر»؟!

اتفاقا می خواستم در ادامه نظر قبلی بنویسم "بله از این واضح تر و مصداقی تر :)". ولی گفتم بذار پیش داوری نکنم.

 

بله از این مصداقی تر و واضح تر :) مثل این که دارید مشکلاتی که کلی ازشون صحبت کردید رو لیست می کنید با ذکر مثال و مصداق.

چی بگم والا. احساس می‌کنم با دقت مطلب رو مطالعه نکردید، چون اصلا کلی نیست و دقیقا با ذکر مثال و مصداق بیان شده.

خیلی خلاصه: عدالت آموزشی در حوزه وجود نداره، خانم‌ها به امکانات و اساتیدی که آقایون دارن، دسترسی ندارن و به صرف زن بودن، حذف و محدود می‌شن. یعنی اگه حجاب هم داشته باشن، بازم بهتره نباشن. یعنی کلا بهتره فقط به امور خونه برسن، توان و استعداد دیگه‌ای براشون در نظر گرفته نمی‌شه. (البته حرفشو تا دلتون بخواد می‌زنن همه)

+ برای مطالعهٔ بیش‌تر: این‌جا

ممنون بابت لینک و توضیحات تکمیلی

خواهش می‌کنم. ممنون باعث شدید بحث، بیش‌تر باز بشه :)
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی